eAstma Loading

Sposób odżywiania w astmie

Leczenie astmy polega nie tylko na przyjmowaniu określonych leków. Doskonałym uzupełnieniem do leczenia farmakologicznego jest odpowiednio zbilansowana dieta. Przede wszystkim spożywane produkty powinny być tak dobrane, żeby zmniejszały stany zapalne dróg oddechowych, a jednocześnie zapobiegały zwężaniu oskrzeli.

Ważne, żeby w codziennej diecie nie zabrakło produktów obfitujących w witaminy i składniki mineralne. Z tego powodu podstawą jadłospisu powinny być warzywa i owoce. Najcenniejsze będą te, które zawierają antyoksydanty. Ceniona jest przede wszystkim witamina C. Znajduje się ona m.in. w owocach cytrusowych czy papryce. Antyoksydanty to związki, które zwalczają wolne rodniki, powstające np. pod wpływem stresu lub w wyniku choroby.

Podczas komponowania posiłku, nie należy zapominać także o produktach wykazujących działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjnie. Są nimi np. ryby, cebula. Wskazane, żeby astmatycy spożywali także żywność, która spowoduje rozszerzenie oskrzeli, przyczyniając się jednocześnie do ułatwionego oddychania. Potrawy najlepiej doprawić ostrymi przyprawami, takimi jak chili lub ostra papryka, która posiadają takie oddziaływanie.

Chorzy powinni unikać produktów wysokoprzetworzonych, które zawierają spore ilości konserwantów oraz innych, sztucznych ulepszaczy.

W przypadku astmy o podłożu alergicznym, należy uważać na niektóre grupy produktów. Część z nich wykazuje bowiem podobieństwo do alergenów wziewnych, co zostało nazwane alergią krzyżową. Spożycie takiego produktu skutkuje wystąpieniem niektórych objawów astmy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *